Tijd voor asperges!

Tijd voor asperges!

April is hier, en dat betekent ook de start van het aspergeseizoen! We hebben een top witte wijn in het aanbod voor bij asperges die we jullie graag voorstellen. Als extraatje, hebben we ook 2 bereidingen om deze lekkernij klaar te maken. 

Don David, El Esteco, Torrontes 2019, Calchaqui Valley – Argentinië

Torrontes is de specialiteit van Noord-Argentinie. De wijngaarden liggen op + 1700m hoogte waardoor ze een lang rijpingsseizoen hebben. Dit zorgt voor extra frisheid in de wijn. Torrontes is verwant met de droge Muscat druif en geeft daardoor een klein “bittertje” in de eerste smaak, maar de afdronk is stevig en exotischer. Dit zorgt voor een perfecte match met de twee bereidingen van onze witte Vlaamse trots, die we hieronder bij kunnen aanraden! 

Klik hier om deze wijn te bestellen! 

 

Gestoofde asperges

1. In tegenstelling tot wat vele websites uitleggen bij het bereiden van asperges (koken in water) bereiden wij ons asperges veel liever in de pan om alle smaken samen te houden. Na het schillen snijden we de asperges schuin in ongeveer drie delen. Tip: gooi de schillen zeker niet weg, heerlijk om te gebruiken voor een aspergesoep.

  2. Zet een pan op het vuur met een goeie ‘klak’ boter en laat deze rustig smelten. Eenmaal gesmolten voeg je de asperges toe en laat je deze sudderen op een laag vuurtje. (meestal één stand meer dan de helft van je vuur) zodat ze niet kunnen aanbranden en rustig kunnen garen in eigen jus. Met wat peper, zout en nootmuskaat breng je alles mooi op smaak.

  3.Gooi de asperges wat rond in de pan zodat alles mooi gewikkeld kan worden in de “jus”. Gaartijd is allemaal afhankelijk van de dikte van je asperges. Hier is wat fingerspitzengefühl nodig, maar als je zelf eens proeft kun je bepalen hoe crunchy je je asperges wenst.

  Wij serveren ze puur natuur met wat fijne peterselie, maar een geplet zachtgekookt eitje met gesmolten boter (eventueel wat gerookte zalm en citroensap) hierbij is zeker ook mogelijk!

  Je moet het soms allemaal niet moeilijk maken om te kunnen genieten van een goed glas wijn met een lekker gerechtje!


  Gegrilde asperges met zongedroogde tomaten, Parmezaan en gerookte hesp

  1. Na het schillen van de asperges (Gebruik de schil ook hier voor het maken van een lekker soepje) snijden we de asperges doormidden.  

  2. Zet hierna een grillpan op het vuur en voeg hier boter en eventueel wat olijfolie aan toe. (het vuur niet te hard zetten want anders krijg je de asperges niet gaar en branden ze aan.) Grill de asperges rustig langs beide zeiden en kruid ook hier met peper, zout en wat nootmuskaat.

  3.Intussentijd of ervoor kun je enkele zongedroogde tomaten fijnsnijden, samen met de gerookte ham. (belangrijk dat deze fijngesneden is). Eenmaal de asperges langs beide zijden gegrild zijn leg je ze op een lang bord, leg je er de gedroogde tomaatjes overheen samen met de gerookte ham, eventueel wat peterselie en een geutje olijfolie. 

  Smakelijk!

   

   

   

  Terug naar blog